flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи»

03 березня 2021, 10:49

За ініціативи Вищої ради правосуддя та Національної асоціації адвокатів України 1 березня 2021 року на базі Асоціації розвитку суддівського самоврядування України відбулася V Національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».

Майданчиком для проведення заходу став Господарський суд Одеської області.

Під час заходу учасники обговорили актуальні та болючі теми сьогодення:

  • законодавчі ініціативи у сфері судоустрою щодо проведення судової реформи;
  • критичний стан фінансування;
  • незалежність суддів та суддівське самоврядування.

Захід відкрив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, який розпочав свій виступ із того, що Рада ще у 2020 році попереджала як органи судової влади, так і органи виконавчої та законодавчої влади про те, що судова система зіткнеться з проблемами, зумовленими серйозним недофінансуванням. «Наразі потреби на фінансування системи задоволено на 38%. Це не просто дефіцит – можна сказати, що система взагалі не фінансується. На сьогодні до ВРП звернулося 68 судів, які фактично не можуть здійснювати правосуддя. Суди не в змозі надсилати кореспонденцію, повідомляти сторони про розгляд справ, сплачувати комунальні послуги. У таких умовах ми констатуємо неможливість доступу громадян до правосуддя». На думку заступника Голови ВРП, саме судді мусять займати більш активну позицію, щоб мати можливість впливати на ситуацію в судовій системі, в тому числі – з фінансуванням.

Пряма трансляція заходу відбувалась на Facebook-сторінках Вищої ради правосуддя, Асоціації розвитку суддівського самоврядування України та Господарського суду Одеської області. Запис трансляції можна переглянути на Youtube.

Вища рада правосуддя