flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни прийняті Законом України до КУпАП щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби в частині адміністративної відповідальності за порушення правил щодо карантину людей.

25 листопада 2020, 13:15

Зміни прийняті Законом України до КУпАП щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби  в частині адміністративної відповідальності за порушення правил щодо карантину людей.

Законом України №1000-IX внесено зміни до статей 443, 219, 221, 222, 236, 255 Кодексу  Кодекс України про адміністративні правопорушення. Відповідно до ст. 443 «Порушення правил щодо карантину людей»:

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, -  тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відтак, адміністративна відповідальність може настати за:

  1. порушення загальних санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, які передбачені актами законодавства, зокрема Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
  2. порушення правил щодо карантину, які передбачені актами законодавства, зокрема Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
  3. порушення рішень органів місцевого самоврядування, якими передбачено заходи боротьби з інфекційними хворобами.

Розглядати справи про адміністративні порушення за ч. 2 ст. 443 КУпАП та застосовувати адміністративні штрафи на місці (тобто, в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину) можуть:

Щодо порушень інших правил карантину за ч. 1 ст. 443 КУпАП, то залишається право на складення протоколів (ч. 1 ст. 255 КУпАП) за:

  • органами Національної поліції. 
  • закладами охорони здоров’я,
  • Держпродспоживслужбою (в межах повноважень).

Суди розглядатимуть справи та застосовуватимуть штрафи лише за ч. 1 ст. 443 КУпАП в частині інших порушень правил карантину (ст. 221 КУпАП).