flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення про забезпечення доступу до публічної інформації у Жовтневому районному суді м. Дніпропетровська

25 травня 2018, 16:21

«З А Т В Е Р Д Ж У Ю» 
                                                                                      Голова Жовтневого районного 

                                                                                      суду  м. Дніпропетровська

                                                                                        В.М. Гончаренко

                                                                                    Відповідно до Наказу № 69-з

від «15» травня 2018 року


ПОЛОЖЕННЯ

про забезпечення доступу до публічної інформації

                                                    у Жовтневому районному суді м. Дніпропетровська

Розділ 1. Загальні положення

1.1.  Це положення розроблене на виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 року № 2939-VI (далі – Закон) та визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до публічної інформації, що знаходиться у володінні Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська.

1.2. Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська (далі – Суд) є суб’єктом відносин у сфері доступу до публічної інформації, а саме розпорядником інформації, який при вирішенні питань щодо доступу до інформації керується Законом.

1.3. Правове регулювання відносин, пов’язаних із забезпеченням доступу до публічної інформації у Суді, здійснюється відповідно до Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу про адміністративне судочинство України, законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про судоустрій і статус суддів», «Про інформацію», «Про доступ до судових рішень», «Про захист персональних даних», Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 02.03.2018 року № 17.

1.4. Дія цього Положення не поширюється на надання інформації при здійсненні судочинства Судом, при виконанні судових рішень, на відносини щодо отримання інформації суб’єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян, що регулюються спеціальними законами.

Суд не надає інформацію стосовно результатів розгляду конкретних судових справ громадянам, організаціям чи посадовим особам, які не є учасниками судового процесу, за винятком випадків, передбачених чинним законодавством.

Інформація про Суд, який розглядає справу, сторін спору та предмет позову, дату надходження позовної заяви, апеляційної, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого є відкритою та підлягає невідкладному оприлюдненню на офіційному веб-сайті судової влади України, крім випадків, установлених законом.

1.5. Відповідальні за організацію доступу до публічної інформації, що знаходиться у розпорядженні суду, визначаються відповідним наказом голови суду. Завданнями вказаних осіб є забезпечення опрацювання, систематизації, аналізу та контролю щодо надання відповідей на запити.

1.6. Суд не є розпорядником інформації за запитами на інформацію стосовно інформації інших органів влади України, органів влади інших держав, міжнародних організацій.

Розділ 2. Порядок доступу до публічної інформації про діяльність Суду

2.1. Доступ до публічної інформації про діяльність Суду забезпечується шляхом:

- розміщення публічної інформації на інформаційних стендах суду у приміщенні Суду;

 - на офіційному веб-сайті Суду на веб-порталі «Судова влада України» в мережі Інтернет;

- наданням публічної інформації за запитами.

2.2. Інформація про діяльність Суду може надаватися в усній формі та у вигляді документованої інформації, у тому числі у вигляді електронного документу.

2.3. Публічна інформація про діяльність Суду надається у формі, визначеній законодавством.

У випадку, якщо форма надання публічної інформації законодавством не передбачена, інформація надається запитувачу в тій самій формі, у якій оформлено запит, якщо запитувач не просить надати її в іншій формі. У разі неможливості надання вказаної інформації у запитуваній формі, інформація надається в тому вигляді, в якому вона зберігається в Суді.

Публічна інформація надається в усній формі фізичним, юридичним особам, об’єднанням громадян під час особистого прийому. Вказана інформація також надається телефоном структурними підрозділами або уповноваженими посадовими особами.

2.4. Доступ до публічної інформації про діяльність Суду обмежується, якщо вказана інформація віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Обмеження доступу до інформації про діяльність Суду здійснюється відповідно до Закону при дотриманні сукупності вимог, закріплених у частині другій статті 6 Закону.

2.5. Публічною інформацією з обмеженим доступом у Суді є:

1) конфіденційна інформація – інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб’єктів владних повноважень, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов;

2) таємна інформація – інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю;

3) службова інформація – інформація, що міститься в документах, яким присвоєно гриф «для службового користування» або інша інформація віднесена згідно із законом до службової інформації.

2.6. Не належать до публічної інформації:

1) інформація, яка на день надходження запиту не відображена та не задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях і її відображення та документування не передбачено чинним законодавством України;

2) внутрішньоорганізаційна інформація, у т.ч. внутрівідомча службова кореспонденція;

3) інформація про розгляд судових справ та результати її розгляду, крім інформації, яка є відкритою та підлягає невідкладному оприлюдненню на офіційному веб-сайті судової влади України.

2.7. Не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», крім відомостей, зазначених в абзаці четвертому частини першої статті 47 вказаного Закону.

2.8. Особами, відповідальними за підготовку і надання відомостей на запити стосовно публічної інформації, є заступник керівника апарату суду, помічник голови суду або інша уповноважена особа.

2.9. Запитувачами інформації можуть бути фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб’єктів владних повноважень.

Розділ 3. Оприлюднення інформації, що знаходиться у володінні Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська

3.1. Розміщенню на офіційному веб-сайті Суду, зокрема, підлягають:

1) інформація про діяльність Суду:

- місцезнаходження, поштова адреса, адреса електронної пошти для направлення електронних запитів на інформацію;

- прізвища, імена та по батькові, службові номери засобів зв’язку, адреси офіційної електронної пошти голови Суду та його заступників, керівника апарату Суду та його заступника;

-  розклад роботи та графік прийому громадян;

- вакансії, порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад;

-  порядок оскарження судових рішень до Суду;

2) правила внутрішнього трудового розпорядку;

3) інформація про порядок складання та подання запиту на інформацію;

4) інформація про систему обліку, види інформації, що знаходяться у володінні Суду;

5) звіти, в тому числі щодо результатів розгляду запитів на інформацію;

6) інші відомості про діяльність Суду, яка належить до публічно інформації.

3.2. Рішення Суду вносяться до Єдиного державного реєстру судових рішень відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень».

3.3. На першому поверсі приміщення Суду на інформаційному стенді розміщується:

- інформація про порядок роботи Суду, включаючи порядок прийому громадян, представників юридичних осіб, об'єднань громадян з питань, пов'язаних з організацією діяльності Суду;

- інформація про банківські реквізити для сплати судового збору;
- інформація про порядок оскарження судових рішень до Суду;
- умови і порядок отримання публічної інформації про діяльність Суду;
- інші відомості, необхідні для оперативного інформування запитувачів інформації про діяльність Суду.

Розділ 4. Порядок складання та подання запитів на інформацію

4.1. Запитувач має право звернутися до Суду із запитом на інформацію, вимоги щодо оформлення якого визначені Законом України «Про доступ до публічної інформації».

З метою спрощення процедури оформлення письмових запитів на інформацію особа може подавати запит шляхом заповнення відповідних форм запитів на інформацію, які можна отримати в розпорядника інформації та на офіційному веб-сайті Суду.

У разі якщо з поважних причин (інвалідність, обмежені фізичні можливості тощо) особа не може подати письмовий запит, його має оформити відповідальна особа з питань доступу до публічної інформації, обов'язково зазначивши в запиті своє ім'я, контактний телефон, та надати копію запиту особі, яка його подала.

4.2. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на  вибір запитувача, який також може звернутися до Суду із запитом на інформацію під час особистого прийому громадян керівництвом Суду.

4.3. Запит на інформацію має містити:

- ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

- загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

- підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

У разі недотримання зазначених вимог Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська має право відмовити в задоволенні запиту.

Розділ 5. Порядок реєстрації, опрацювання запитів на інформацію та надання інформації про діяльність Суду

5.1. Після отримання та реєстрації вхідної кореспонденції, канцелярія виокремлює запити на інформацію (у тому числі звернення громадян, що містять посилання на Закон України «Про доступ до публічної інформації») і невідкладно передає їх голові Суду для накладення резолюції.

5.2. Запит на інформацію з відповідною резолюцією голови Суду чи його заступника опрацьовується канцелярією, після чого невідкладно передається виконавцю (виконавцям). Діловодство щодо запитів на надання публічної інформації ведеться окремо від інших видів діловодства і покладається на відповідальних осіб, визначених наказом керівника апарату суду.

5.3. Запити на інформацію, що надходять на адресу Суду або подані під час особистого прийому головою Суду чи його заступниками приймаються, попередньо опрацьовуються і реєструються канцелярією суду згідно номенклатури суду в автоматизованій системі документообігу суду.         

5.4. Відповіді на запит підлягають обов’язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду.

5.5. Запити на інформацію у вигляді електронного документа надсилаються на електронну пошту Суду inbox@gt.dp.court.gov.ua та опрацьовуються відповідно до пунктів 5.1.-5.2.

Прийом запитів на інформацію, що надіслані на електронну пошту Суду, здійснює відповідальний працівник кожного робочого дня з понеділка по четвер з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв, у п’ятницю з 9 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв.

5.6. Відповіді на запит на інформацію, що надсилаються запитувачу інформації електронною поштою, роздруковуються на паперовому носії у одному примірнику, подаються на підпис голові Суду та після підписання передаються з 9 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. до канцелярії для їх реєстрації та опрацювання у загальному порядку.

5.7. Підготовку проекту відповіді на запит на інформацію щодо діяльності Суду забезпечує відповідальна особа на основі матеріалів, наданих працівниками апарату суду.

5.8. Публічна інформація про діяльність Суду може надаватися в усній і письмовій формах, у тому числі в електронному вигляді. У випадку направлення до суду запиту електронною поштою запитувач інформації повинен користуватися поштовими сервісами, які не заборонені Указом Президента України№ 133/217 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України» від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

5.9. Публічна інформація надається в усній формі під час особистого прийому громадян керівництвом Суду, відповідно до компетенції.

Публічна інформація також надається в усній формі по телефону працівниками апарату Суду, якщо вони володіють цією інформацією і якщо запитувач інформації не наполягає на іншій формі відповіді.

Відповідні працівники апарату Суду не зобов’язані миттєво надавати усну відповідь на усний запит на інформацію, якщо вони не готові надати таку усну відповідь.

5.10. Відповідь на запит на інформацію підписує голова Суду, його заступник, відповідно до компетенції, керівник апарату Суду або його заступник.

5.11. Відповідь на запит на інформацію повинна містити запитувану інформацію або мотивовану відмову в наданні такої інформації. У відповіді на запит на інформацію вказуються найменування, поштова адреса Суду, реєстраційний номер і дата відповіді на запит.

5.12. У разі якщо частина запитуваної інформації належить до інформації з обмеженим доступом, а інша частина є загальнодоступною, надається запитувана інформація, за винятком інформації з обмеженим доступом.

5.13. Суд має право відмовити в задоволенні запиту на інформацію в таких випадках:

1) якщо він не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит на інформацію;

2) якщо інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом, відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

3) якщо не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених частиною п’ятою статті 19 Закону, відповідно до якої запит на інформацію має містити:

- ім’я (найменування) запитувача інформації, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;

- загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

- підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

5.14.Відповідь на запит на інформацію повинно бути надано не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання такого запиту Судом.

5.15. У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо надзвичайних подій, що сталися або можуть статися і загрожують безпеці громадян, відповідь повинно бути надано не пізніше 48 годин з дня отримання такого запиту.

Клопотання про термінове опрацювання запиту на інформацію повинно бути обґрунтованим.

5.16. У разі якщо запит на інформацію стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, посадова особа, яка наклала резолюцію, може продовжити строк розгляду такого запиту до 20 робочих днів. Про продовження строку повідомляється запитувач у письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту на інформацію.

5.17. У разі якщо у запиті на інформацію, поряд із проханням надати публічну інформацію, міститься прохання надати також інформацію, що не належить до публічної, то відповідь на питання, які не належать до публічної інформації, може бути направлено запитувачу інформації окремо у терміни, передбачені чинним законодавством, про що запитувач інформації повідомляється у відповіді на інформаційний запит.

5.18. Інформація на запит надається безкоштовно.

У разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. Розмір фактичних витрат визначається в межах  граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо розмір плати за копіювання або друк не встановлено, інформація надається безкоштовно.  При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується.

5.19. Відповідь на запит на інформацію надсилається на адресу, вказану запитувачем інформації у його запиті. Відповідь суду направляться електронною поштою з урахуванням поштових сервісів, які не заборонені Указом Президента України№ 133/217 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України» від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

У разі якщо відповідь на запит на інформацію надсилається електронною поштою у вигляді електронного документа, після відправки запитувачу електронною поштою документ зберігається в наряді канцелярії суду згідно з номенклатурою справ суду.

5.20. Запити на інформацію, що не містять адреси запитувача інформації, вважаються анонімними і не підлягають розгляду і наданню на них відповіді.

Розділ 6. Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації у Суді

6.1. Відповідальність за порушення у сфері доступу до публічної інформації визначається відповідно до чинного законодавства України.